Najbliższe wydarzenia
Zadanie 4.3 |
Zadanie 4.3. „Opracowanie nowych receptur koncentratów wysokobiałkowych i programów żywieniowych przydatnych w produkcji pasz dla lokalnych wytwórni i gospodarstw rolnych". Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Współpraca: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wytwórnia Pasz "Morawski" w Kcyni
Cel: Zakłada się, że uzyskane koncentraty, uzupełnione w gospodarstwie rolnym własnym zbożem, z jednej strony pozwolą całkowicie wyeliminować poekstrakcyjną śrutę sojową, zwłaszcza w żywieniu zwierząt młodych, będących w pierwszym okresie odchowu, a z drugiej, korzystnie wpłyną na jakość mięsa i jaj. W konsekwencji otwarta zostanie możliwość na produkcję wysokiej jakości markowej, certyfikowanej żywności, bez stosowania pasz pochodzących z roślin GMO. Powinno to wpłynąć na wzrost zainteresowania konsumentów żywnością uzyskaną z chowu zwierząt karmionych paszami krajowymi, a także poprawić sytuację ekonomiczną rolników, lokalnych wytwórni pasz zakładów żywnościowych.
Harmonogram realizacji zadania z podziałem na etapy: 1) Etap I – 2016 - 2017 r.:
2) Etap II – 2018 - 2019 r.:
3) Etap III – 2020 r.:
Sposób wykorzystania wyników realizacji zadania: Dzięki zastosowaniu nowych, dotychczas me badanych krajowych źródeł białka roślinnego (m.in. nasiona krajowej soi, nasiona łubinu białego, bobiku, białko ziemniaka, nasiona grochu pomarańczowego) oraz udoskonaleniu metod optymalizacji receptur poszerzy się możliwość żywienia najmłodszych zwierząt gospodarskich paszami całkowicie pozbawionymi importowanej śruty sojowej. |
................................................................... Wpisany przez Administrator 18.01.16 Poprawiony 18.01.16 Liczba odwiedzin :2194 |