Najbliższe wydarzenia
Zadanie 4.4 |
Zadanie 4.4. „Ocena jakościowa surowców zwierzęcych wyprodukowanych na bazie rodzimych źródeł białka roślinnego". Wykonawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Współpraca: Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Cel: Dokonanie naukowej oceny w różnicy jakościowej mięsa, jego przetworów i produktów zwierzęcych, otrzymanych ze zwierząt monogastrycznych, skarmianych paszami, zawierającymi wyłącznie krajowe białka roślinne.
Harmonogram realizacji zadania z podziałem na etapy: 1) Etap I – 2016 - 2017 r.:
2) Etap II – 2018 - 2019 r.:
3) Etap III – 2020 r.:
Sposób wykorzystania wyników realizacji zadania: Ewentualne potwierdzenie naukowe lepszej jakości surowców uzyskiwanych od zwierząt żywionych paszami krajowymi może mieć fundamentalne znaczenie dla ich certyfikacji, a w konsekwencji zwiększenia zainteresowania konsumentów takimi produktami. Zapotrzebowanie na środki produkcyjne przy wytwarzaniu nowych jakościowo produktów spowoduje zwiększenie areału uprawy roślin strączkowych, zmniejszenie importu białka paszowego oraz stymulację rozwoju lokalnych zakładów przetwórstwa mięsnego i w konsekwencji nowe miejsca pracy. |
................................................................... Wpisany przez Administrator 18.01.16 Poprawiony 18.01.16 Liczba odwiedzin :2156 |